A műfű tisztítása fontos feladat, hiszen ez az egyetlen ápolási feladat, amivel foglalkoznunk kell!

A valódi gyeppel ellentétben ugyanis a műfű nem igényel semmiféle gondozást:

  • Nincs gyomosodás
  • Nincs locsolás
  • Nincs fűnyírás

A munka 90%-át tehát megspóroljuk, ám nem csak időben és energiában, hanem pénzben is, hiszen nem kell kertészt fogadnunk, vízre költenünk, fűnyírót vagy gyomirtót vásárolnunk.

Egyetlen feladatunk van csupán: a műfű takarítása.

De vajon miként zajlik szakszerűen a műfű tisztítása, milyen eszközök kellenek hozzá, és vajon mennyi időt fog igénybe venni?

A műfű takarításakor használt eszközök

A tisztításhoz használt eszközlista attól függ, hogy milyen jellegű műfűről van szó.

Az ipari alkalmazás (pl.: futballpálya, játszótér) profibb eszközöket igényel, míg az otthoni tisztításhoz elég a szokásos kerti eszközöket használnunk.

Otthoni tisztításhoz javasolt eszközök:

  • Gereblye
  • Porszívó
  • Felmosó
  • Cirokseprű
  • Lombfúvó
  • Kerti slag

Ipari tisztításhoz javasolt eszköz:

  • Műfüves pályakarbantartó gép

De vajon hogyan érdemes tisztítani a műfüvet?

A műfű tisztítása

Mivel a műfű erkélyre, teraszra, kertbe, sportpályára, játszóterekre vagy akár beltérre is kerülhet, ezért tisztítása és ápolása más-más módon történik.

Fedett terület — műfű erkélyre, teraszra és beltérre

Amennyiben a műfű fedett térben kerül lerakásra, ezért nem kell a falevelekkel vagy más kerti jellegzetességekkel foglalkoznunk. Elég lehet csupán egy alapos porszívózás — ám célszerű erős porszívóval végezni a műfű takarítását, hiszen a kültéri fedett részeken a por, a pollenek és a bogarak még így is bele tudnak ragadni.

Ha a műfű nincs leragasztva, a porszívózás mellett akár ki is rázhatjuk.

Mindkét műfű tisztítási módszer után érdemes felmosóval is áttörölni, így biztosan eltávolítjuk a legkisebb polleneket is.

Kültéri műfű — sportpályák, játszóterek

A sportpályák és játszóterek annyiban nehezítik meg a helyzetet, hogy jóval nagyobb felülettel rendelkeznek, mint egy kert.

A másik probléma az, hogy ezeken a területeken jóval több sérülés történik, már ami a műfüvet illeti, ez pedig a töltőanyag betömődését, a homok mennyiségének csökkenését vagy a talaj megkeményedését eredményezheti.

Mivel ezek a problémák kevésbé fordulnak elő otthon, ezért sajnos más eszközökhöz kell folyamodnunk annak érdekében, hogy ugyanazt az eredményt érjük el, mint a kertben, erkélyen vagy teraszon.

A megoldást legtöbbször egy műfüves pályakarbantartó gép jelenti, ami multifunkcionalitásának köszönhetően a szeméttől kezdve a talaj betömődésén át a falevelek felszívásáig szinte minden fontos feladatot ellát.

Kültéri műfű — fedetlen erkély, terasz és kert

A kertekben a legtöbb tisztítási munkálatot a falevelek okozzák, de az utcáról érkező szemét, a por vagy a pollen itt is problémát jelent.

A fedett helyek eszközeivel szemben itt már a slag lesz az egyik legnagyobb fegyverünk, de a lombfúvó, a cirokseprű és a gereblye is jó szolgáltatot fog tenni!

Tisztítószert csak akkor érdemes alkalmazni, ha a műfű nagyobb területen színeződött el, és ez szemmel is jól látható.

Bár ez soknak tűnhet, ám ha hetekre osztjuk, rá fogunk jönni, hogy a valódi gyephez képest töredék annyit időt, energiát és pénzt fog igényelni a fenntartása — ráadásul a  jutalom és a rendezett, zöld terület látványa mindenért kárpótolni fog.

 

Összefoglalás

A műfű teljesen gondozásmentes.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az utcáról érkező szemét, a por vagy a falevelek is elkerülik.

Szerencsére a műfű tisztítása rendkívül egyszerű, és — hacsak nem egy focipályáról vagy játszótérről van szó, ahova már ipari gépre van szükség — házilag is könnyen, gyorsan elvégezhető.

Amennyiben hosszú távra gondolkodunk a műfűvel, érdemes minél jobb minőségű terméket választani!

A Holland Pázsit®-nál minden fentebb említett területre megtalálhatjuk a nekünk való tökéletes gyepet, legyen szó akár a hagyományos otthonokról, a kutyás kertekről, a játszóterekről vagy akár a sportpályákról.