Nem újdonság, hogy létezik „globális felmelegedés”. A szén-dioxid, metán gázok és más károsanyag kibocsájtás következtében a Föld légköre folyamatosan emelkedik. Spanyolországban ezen a nyáron csak egy hete arról számoltak be egyes újságok, hogy 6 napig is küzdöttek erdőtűzzel, mivel az átlaghőmérséklet 46 fok körül volt és a száraz fű és erdő kigyulladt. De, hogy ne menjünk ennyire messzire, a közelmúltban Magyarországon a száraz fű kigyulladt Tura mellett és csak a katasztrófavédelem segítségével sikerült megfékezni a tüzet.

Ebben a szélsőséges nyári időjárásban vajon hány liter vízre van szükség, hogy egy füves kert szép zöld maradjon?

Ilyen kánikulában először is komoly öntöző berendezésre van szükség, amivel naponta locsolni kell a füvet, mindemellett, ha nem jól végeztük tavasszal a locsolást, akkor még levéltrágyázni is kell, hogy megvédjük a gyökereket a jelentős hőség okozta stressztől. A locsolásra használt víz mennyisége szintén függ a talajtól is és természetesen a területtől.

Az sem mindegy, mikor locsolunk, mert ha például este, akkor a felmelegedett talaj a kipárologtatás miatt gombás fertőzést okozhat, ami további költségeket okoz és gondoskodást igényel a részünkről.

Mégis nagyjából milyen mennyiségű vízre lehet szükség, hogy szép zöld legyen a kertünk?

Ilyen kánikulában nagyjából 10 liter víz fogyasztást kell számolni 1 négyzetméterre. Azaz, ha akár egy kis előkerttel rendelkezünk, ami füvesített, az lehet 400 l. Ha átlagos 80-100 négyzetméteres füves résszel számolunk, akkor pedig 800-1000 l vízzel kell számolni, míg egy család átlagos víz fogyasztása 150 liter. Ez azt jelenti, hogy több, mint tízszer annyi vizet locsolunk el egy átlagos füvesített kertre, mint, amit, mi, mint család elhasználunk. Ez részben környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hiszen a vízkészlet sem tart örökké, de anyagi szempontból sem, mivel tudjuk, hogy hamarosan erősen növekedni fognak a rezsi költségek, aminek része a vízdíj. 

Ez azért elgondolkodtató, nem?

Mi a helyzet a műfűvel?

Egyes vélemények szerint, amik az interneten terjednek, a műfű nagyon fel tud melegedni a 35-40 fokos hőségben.

Habár természetesen ezt nehéz teljességgel megcáfolni, van olyan fűtípus, például a Holland Pázsit ® Kft  Arctic ® Supreme műpázsitja, aminek a hőmérséklete a legnagyobb nyári melegben is akár 25%-al alacsonyabb, mint más műfüveké.

Lehetnek persze olyan emberek, akik személyes érdekből (megéri nekik eladni füvesítést, vagy teljes locsoló berendezéseket) arra a negatívumra helyezik a hangsúlyt, ami 1 évben 20-25 napot érinthet.

Ezzel együtt azonban a műpázsit – különösen a Holland Pázsit ® Kft – élethű pázsitjai biztosan nem fognak erdőtüzet, vagy más tűzvészt okozni, mivel tűzállóak.

Mivel nem kell locsolni, így nem kell hozzá locsoló berendezést sem telepíteni, több százezer, vagy akár milliós költséggel. Ezzel együtt nincs semmiféle rezsi költség és télen-nyáron egyaránt ápolt, gyönyörű gyepet találunk házunk körül, vagy a teraszon.
Mindemellett nem kell gazolni, vagy levéltrágyázni, teljesen környezetbarát anyagból készült, ami újra hasznosítható, így nem terheli a környezetünk.

A kutya, vagy más kisállat nem tudja kikaparni és ellenáll a vakondtúrásoknak is.

A zöld gyep ma már egyszerűen, jelentős környezeti terhelés nélkül megoldható. A Holland Pázsit Kft amellett kötelezte el magát, hogy gyönyörű, ápolt kerteket épít Magyarországon, és ezt Európa legmagasabb kategóriás műpázsitjának telepítésével valósítja meg.
Ha szeretnél Te is csodás, gondozásmentes kertet, amit bármikor megmutathatsz a barátaidnak, keress minket.