A hibátlan, már-már tökéletesnek mondható zöld gyepszőnyeg ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonunkat természetesnek, hangulatosnak és élettel telinek érezzük.

Sajnos azonban nem mindig van lehetőségünk fűmagok vetésére, gondoljunk csak például a teraszokra és erkélyekre.

Szerencsére ma már erre is létezik megoldás, ami ráadásul sok esetben jóval előnyösebb, mint a valódi gyeppel való folyamatos küzdelem — a rendszeres fűnyírás, az ápolással járó pénzköltés, vagy az állandó locsolás.

A megoldást úgy nevezik, hogy műfű.

Számtalan előnye közül az egyik éppen az, hogy lerakása jóval egyszerűbb, mint az élő gyep telepítése és gondozása.

De mi a helyzet akkor, ha a telepítés helyszínét nem föld, hanem beton borítja?

Ebben az esetben a lerakás egyik legfőbb lépése a műfű ragasztása lesz.

Íme az útmutató, ami megmutatja, hogy miként történik a műfű lerakása betonra.

 

Műfű lerakása betonra

 műfű lerakása betonra

Sokan nem tudják, de a műfű lerakása betonra valójában jóval egyszerűbb, mint a földre történő telepítés, hiszen a terület már alapból egyenletes, nem veszélyeztetik vakondok, gyomok és egyéb természetes ellenségek, valamint jóval kisebb felülettel rendelkezik, mint egy kert, egy játszótér vagy egy futballpálya.

  • Nincs szükség geotextíliára
  • Nincs földmunka
  • Nem szükséges gyomirtó
  • Nincsenek földbe szúrt rögzítők
  • Nem szükséges kvarchomok vagy más réteg

A kevés dolog, amire figyelnünk kell: a műfű méretre vágása és ragasztása.

A méretre vágásnál fontos, hogy mindig éles szerszámmal dolgozzunk (például sniccerrel).

Emellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy semmiképpen se végezzünk szeletelő vagy reszelő mozdulatokat, ezzel ugyanis recéssé tesszük a műfű szélét, ami egy teraszon vagy erkélyen sokkal szembetűnőbbé válhat, mint a nagyobb felületeken — például a kertben.

Egy éles sniccerrel képesek vagyunk egyetlen mozdulattal, mindenfajta szeletelés vagy reszelés nélkül műfüvet vágni, amivel szép, egyenes éleket fogunk kapni.

Ez után a műfű ragasztása következik.

 

Műfű ragasztása

 műfű ragasztása

Sok esetben ha nehéz tárgyakat teszünk a teraszra vagy erkélyre — egyúttal a műfűre —, még ragasztásra sincs szükség, hiszen a több pontban ránehezedő súly megakadályozza a csúszást.

Biztosra azonban csak úgy mehetünk, ha szakszerűen rögzítjük!

A műfű ragasztásakor ugyanolyan fontos a megfelelő eszköz használata, mint a műfű betonra méretezésekor.

Amit ebben az esetben használnunk kell, az egy műfű ragasztó betonra.

A műfű szőnyeg alját gumis felület alkotja, ami a betonnal ellentétben rendkívül könnyen ragasztható, ezért azt javasoljuk, hogy a műfű aljára — és ne a betonra — tegyük a ragasztó réteget.

Célszerű csíkokban vagy pöttyökben felhelyezni a ragasztóanyagot — elég sűrűn ahhoz, hogy több helyen is rögzítve legyen és még a legnagyobb oldalirányú erőhatás se tudja elmozdítani a műfű szőnyeget a helyéről.

Minél nagyobb hézagokat hagyunk, annál nagyobb az esélye a felgyűrődésnek, amit aztán sok esetben csak a teljes szőnyeg felszedésével tudunk kijavítani.

Sokat segíthet a folyamatban az is, ha a műfű tekercseket nem a betonon — ragasztóval az aljukon — kell beigazgatnunk, hanem már eleve úgy kerülnek lerakásra.

Ebben egy öntapadós szalag rengeteget tud segíteni:

  1. fordítsuk fejjel lefelé a szőnyeget
  2. illesszük őket pontosan egymás mellé, mintha kirakósoznánk
  3. végül ragasszuk őket össze az öntapadós szalag segítségével

Amire még fontos figyelni, hogy a műfű szálak minden esetben ugyanarra dőljenek, ellenkező esetben ugyanis igen mesterséges hatást fognak kelteni.

Amennyiben viszont ugyanarra dőlnek, akkor még a hanyagul egymáshoz ragasztott, hézagos műfű lapok hibáit is remekül el tudják fedni.

Ezzel a két ragasztási módszerrel — az öntapadós szalaggal, illetve a műfű ragasztó betonra készült verziójával — garantáltan precíz, egymáshoz illő és tartós műfű szőnyeget fogunk kapni!

 

Összefoglalás

A műfű lerakása betonra máshogy történik, mint földre.

Ahhoz, hogy a végeredménnyel maradéktalanul elégedettek legyünk, bár nem létfontosságú, de erőteljesen ajánlott leragasztani a műfüvet.

Ehhez kétféle ragasztót is használhatunk:

  • Az egyik a műfű ragasztó betonra
  • A másik pedig az öntapadós ragasztó

A műfű ragasztása garantálja, hogy a szép, zöld gyepfelület ne tudjon felgyűrődni vagy arrébb csúszni, ezáltal a gyerekek vagy a háziállatok is nyugodtan, biztonságban szaladgálhassanak rajta.

Ehhez már csak egy olyan minőségű, megbízható műfű termékre van szükség, ami játszóterekre, kisgyermekeseknek, háziállat tulajdonosoknak vagy akár sportolóknak is elegendő védelmet, biztonságot és élményt nyújt — hosszú távon is!

További információk a Holland Pázsit® főoldalán érhetőek el.