A családi házak egyik legnagyobb előnye a háziállat tartás.

Nincs annál boldogabb érzés, mint amikor egy fárasztó nap után, a betondzsungelből hazaérve kedvenc kisállatunk fogad minket, mindezt olyan lelkesedéssel, hogy mi magunk is megtelünk életkedvvel.

Azonban mint sajnos mindennek, úgy az állattartásnak is vannak árnyoldalai.

Amennyiben szép, egybefüggő zöld gyepfelületet szeretnénk látni, kisállatunk nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat — ez pedig különösen igaz a kutyákra.

Sokan egyenesen úgy tartják, hogy választanunk kell: kert vagy kutya.

Mit tehetünk akkor, ha nem szeretnénk lemondani a szép, zöld gyep látványáról, ugyanakkor háziállatunkat sem szeretnénk megkötni vagy bezárni?

Szerencsére van megoldás!

A képlet egyik fele: a fű

Az egybefüggő gyepfelület bizony sok gondozást igényel.

Ez pedig különösen igaz akkor, ha háziállatunk van.

Ahhoz, hogy ne legyenek sárga vagy kopasz foltok a fűtengerben, olyan fűmagot érdemes választanunk, ami extrém módon strapabíró.

A gyep több fajta támadásnak lesz kitéve, ahogy a következő, kutyáról szóló részben is olvasható lesz, éppen ezért rendkívül fontos a fűmag minősége és szakszerű telepítése.

Célszerű olyan fűmagot választani, ami:

  • Sűrű csomókban nő
  • Gyorsan regenerálódik
  • Rendkívül igénytelen

Amennyiben a háziállat pusztítása intenzívebb iramban történik, mint ahogy a fűszálak regenerálódni tudnának, abban az esetben a mi közbenjárásunkra is szükség lesz — vessük felül a kikoptatott állományt és próbáljuk megóvni a külső hatásoktól mindaddig, amíg a friss fűszálak meg nem erősödnek.

A másik, amit tenni tudunk a megfelelő növény kiválasztása mellett: a háziállat nevelése!

A képlet másik fele: a kutya

A háziállatok — és főleg a kutya — sajnos igen nagy pusztítást tudnak végezni a kertben, különös tekintettel a gyepre, hiszen ez az egyik kedvenc terepük.

Ahhoz, hogy mindezt megakadályozzuk, nem elég, ha csak a gyeppel foglalkozunk!

A kutya ugyanis sajnos több módon is képes megnehezíteni az egybefüggő gyepfelület kialakítását.

Egyrészről a fűszálak folyamatos terhelésnek lesznek kitéve, hiszen a kutya ugrál rajtuk, rájuk fekszik és meg is dézsmálja őket.

Másrészről egyes kutyafajták imádnak ásni, aminek természetesen a gyep látja kárát.

Harmadrészt pedig számítanunk kell rá, hogy minden állat ürít, ez pedig sárga foltokhoz, kikopáshoz vezethet.

A legjobb megoldás minden esetben az, ha elkezdjük nevelni a kutyust — megtanítjuk, hogy a gyep nem játszótér, nem szabad felásni, lepisilni vagy kikaparni.

Amennyiben a gyepterület már megvan, de még a kutya kiválasztása előtt állunk, érdemes lehet olyan fajtát keresni, ami kisebb termetű, nem jellemző rá az ásás, valamint jól tanítható.

Egy tacskó például sajnos imád ásni — nem hiába számít az egyik legjobb vadászkutyának a rókákkal szemben.

Létrehozhatunk kutyafuttatót is a kert egyik szegletében, amennyiben elég helyünk van hozzá, ám ebben az esetben barátkozzunk meg azzal, hogy ezen a területen biztosan nem lesz tökéletes, zöld gyepfelület.

Léteznek ma már riasztó granulátumok is, érdemes lehet őket kipróbálni, ám érdemes tudni, hogy ezek nem minden esetben működnek, ráadásul sokan féltik tőle kutyusukat.

Amennyiben pedig egyik megoldás sem akar működni, célszerű lehet alternatív megoldás felé fordulni.

Füvesítés kutya mellett — a legjobb megoldás

füvesítés kutya mellett

Amennyiben választanunk kell, hogy gyepünk lesz vagy kutyánk, a legtöbben inkább utóbbit választják — főleg akkor, ha a kutyus előbb vált a család tagjává, mint ahogy a füvesítés gondolata felmerült.

Jó hír azonban, hogy ekkor sem kell teljesen lemondanunk a gyepről, létezik ugyanis egy remek alternatíva, ami ma már teljesen ugyanazt a hatást éri el, de kiküszöböli mindazt a sok negatívumot, ami a valódi gyeppel együtt jár.

A megoldás neve: műfű!

A mai modern műfű megoldások ugyanis úgy vannak kialakítva, hogy a háziállatok ne tudják kirágni, felgyűrni vagy elszakítani.

Emellett — mivel teljesen vízáteresztő — a kutya vizelete is teljes egészében átfolyik rajta.

A legjobb pedig az egészben, hogy a háziállatok ugyanúgy szeretik, mint a valódi gyepet — ugrándoznak rajta, hemperegnek benne, kényelmesnek érzik.

Ehhez azonban fontos, hogy olyan terméket válasszunk, ami direkt erre a célra lett kifejlesztve.

A Holland Pázsit® eredeti holland minőségével garantálja, hogy mind a kutyus, mind a gazdi boldog lesz a végeredmény láttán, és együtt, bosszankodás nélkül, sok-sok évig fogják élvezni a szép, puha zöld gyep látványát és érzését.