Most 15% kedvezmény a karbantartó gépekre és seprűre!
Részletek itt!

Nincs kert fű nélkül.

Ahhoz azonban, hogy mutatós, esztétikus és hangulatos kertünk legyen, elengedhetetlen, hogy a gyepfelület egybefüggő, zöld szőnyeget alkosson.

Mivel azonban a fű is élő szervezet, ezért rengeteg veszély fenyegeti.

Ahogy azt a fű betegségek cikkben részletezzük, a kórokozók zöme nem állati, hanem gombás, illetve bakteriális eredetű.

Ezek közül is a legtöbb problémát kétségtelenül a fű gombásodása okozza.

Ahhoz tehát, hogy szép, egybefüggő zöld szőnyegünk legyen, le kell számolnunk a gombás fűvel!

 

A fű gombásodása

A fű gombásodása általában három tényezőnek köszönhető:

  • Nem megfelelő gyepápolás
  • A talajegyensúly szétesése
  • A csapadék felhalmozódása

A talaj minősége nagyban függ a pH értékétől, a tápanyag tartalmától és a fertőzésektől is. A talaj minőségének javítása nagy segítséget jelenthet a gombás fű elleni küzdelemben.

A csapadékkal általában az a gond, hogy nem tud távozni a gyepfelületről, ami vagy a fű telepítését megelőző földmunkának (vagy annak hiányának) köszönhető (ekkor vízgyűjtők alakulnak ki a föld egyenlőtlenségeinek köszönhetően), vagy pedig a talaj betömődésének (ha mindig ugyanott járunk a gyepen, akkor előbb-utóbb megkeményítjük az alatta fekvő földterületet). Néha az is előfordulhat, hogy túl sokat locsolunk, nagy mennyiségű csapadék esik nagyon rövid idő alatt, vagy nem megfelelően van beállítva az automata öntözőrendszer, ám ezek igen ritkán fordulnak elő.

A betegség kialakulásakor nem feltétlenül apró, kalapos gombák kinövésére kell számítani, hiszen a gombás fű tünetei közé tartozik például a gyepfelület sárgulása, foltosodása, “pókhálósodása” vagy nyálkásodása is.

Sajnos a helyzetet tovább nehezíti, hogy ezek a tünetek vagy tünetegyüttesek bizony más betegségeket is jelezhetnek, például algásodást vagy vírusos/bakteriális fertőzést.

Az azonban szinte mindig igaz, hogy eleinte csak egy-egy kisebb területen jelenik meg, ám ha nem reagálunk elég gyorsan, akkor bizony az egész gyepen szétterjedhet, ami végül a fűszálak elhalásához vezethet.

Ez a folyamat ráadásul hihetetlenül sebesen képes lezajlani — akár néhány nap alatt is bekövetkezhet a “természeti katasztrófa”.

De vajon mit érdemes tudni a gombás fű kezeléséről?

 

A gombás fű kezelése

A gombafertőzött gyepet több módon is elkerülhetjük:

  • A gyepbetegségek kialakulásának megelőzése
  • A fű gombásodás tüneteinek korai felismerése és elfojtása
  • A nagy területen szétterjedt gombás fű kezelése

A megelőzés a gyep megfelelő, gondos ápolását jelenti.

Mint minden élő szervezet, így a fű is rendelkezik saját, természetes immunrendszerrel, ami megvédi a különböző fű betegségek ellen.

Amennyiben megfelelően, rendszeresen ápoljuk, megakadályozzuk a gyep gombásodásának kialakulását.

  • Locsoljuk rendszeresen, hosszú ideig, mélyen
  • Végezzünk gyepszellőztetést, újítsuk meg a fűszálakat
  • Gyomtalanítsunk, ha azt látjuk, hogy más növények is versengeni kezdenek az erőforrásokért
  • Dúsítsuk a talajt tápanyagokkal, trágyával
  • Nyírjuk gyakran és rendszeresen, de ne túl alacsonyra

Amennyiben a fű gombásodása már megkezdődött, akkor rendkívül fontossá válik a korai diagnosztizálás, ekkor ugyanis még csak egy-egy kisebb területet érint a fertőzés.

Ebben a szakaszban a gombás fertőzés terjedésének megakadályozása lesz a kulcsfeladat, amit a gombaspórák okoznak.

Ha nem nyúlunk ezekhez, nem fűnyírózzuk szét őket a kertben, lemossuk az eszközeinket a gyepápolást követően, akkor azzal lényegesen lecsökkentjük a fertőzés esélyét.

Amennyiben olyan gombákkal van dolgunk, amelyek megfoghatóak és kitéphetőek, egy gumikesztyű segítségével “gyomtalanítsuk” ki a gyepet, de ügyeljünk arra, hogy ezeket egyből zsákba tegyük, ne hurcoljuk őket keresztül az egész gyepen.

A harmadik, utolsó fázis akkor következik be, ha a megelőzés nem hatékony, valamint a fertőzés észrevétele sem történik meg időben.

Ebben az esetben kell olyan eszközökhöz nyúlnunk, mint a gyep gombaölő.

A fű permetezése gomba ellen bár radikális, ám kétségtelenül hatékony módszer — de ezt sajnos a fű is meg fogja sínyleni.

Természetesen a gombafertőzött gyep enélkül is rossz állapotban lesz napokon belül, tehát felesleges azon aggódnunk, hogy mit fog okozni a gombaölő szer a füvünkkel — a fertőzés már amúgy is megkezdte a pusztítást.

Amennyiben sikerül kipusztítanunk a gombákat, füvünk visszanyerheti régi, egybefüggő kinézetét — ám előfordulhat, hogy annyira megsínyli a kezelést, hogy már sosem lesz ugyanolyan szép.

Ebben az esetben érdemes lehet talajcserét végezni, ami bár a gyep teljes lecserélését jelenti, ám ebben az esetben tiszta lappal indulhatunk.

Sajnos a gyepbetegségek kezelése rendkívül drága, idegörlő folyamat.

Létezik azonban egy remek alternatíva, amire sokan nem is gondolnak, pedig egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok köreiben.

 

A fű betegségek legjobb ellenszere

gombás fű kezelése

A természetes, egybefüggő zöld gyepszőnyeg sajnos ritka, mint a fehér holló.

Amennyiben viszont nem ragaszkodunk a természetes megoldáshoz és megelégszünk a természetesség látszatával is, érdemes lehet kipróbálni a műfüvet.

A műfű szőnyeg ugyanis immunis az összes fű betegséggel szemben, nincsenek természetes ellenségei sem az állat-, sem a növényvilágban, ráadásul még gondoznunk sem kell.

Nem csak azoknak ajánlott, akiknek megkeserítette az életét a gombás fű, hanem mindenkinek, aki nem a munkát szeretné látni a kertjében, hanem a kikapcsolódást.

A műfű szőnyegek ma már olyan minőségi, biztonságos alapanyagból készülnek, ami szabad szemmel szinte megkülönböztethetetlenné teszi őket a valódi gyeptől — ráadásul nem kell attól félnünk, hogy besárgul, megritkul, foltosodik vagy télen kopárrá válik.

Szép, egybefüggő zöld szőnyeg az év összes napján, mindenfajta gondozás nélkül.

Eredeti holland minőség a Holland Pázsit®-tól!